top of page
  • Hubert Halbrecq

4 tips voor een aantrekkelijke jobaanbieding


14 seconden. Meer tijd heb je niet om een talent te overtuigen dat hij of zijn bij jou zou moeten solliciteren. Op het web wordt je overrompeld met vacatures via specialistische websites, nieuwsbrieven, LinkedIn en andere sociale netwerken... Probeer dan maar de aandacht van de beste talenten te trekken! Talentsquare geeft hieronder 4 tips voor al wie een effectieve jobaanbieding wil schrijven.


Tip 1: Hou het kort!


Je hebt wellicht veel tijd gespendeerd aan het schrijven van je vacature. En je wilt uiteraard dat kandidaten elk woord zorgvuldig lezen. Want hoe meer ze over de baan weten, hoe groter de kans dat ze zullen solliciteren, nietwaar?


Sorry, hoor: die veronderstelling klopt niet! In een studie komt LinkedIn tot de conclusie dat je amper 14 seconden hebt om de belangstelling van een kandidaat te wekken. Het onderzoek stelt dat hoe korter de advertentie is, hoe meer mensen ze lezen. Tja, als je weet dat je doelgroep 50% van de werkaanbiedingen op de smartphone leest …


Talenten willen onmiddellijk weten is of de baan voor hen iets kan betekenen. Zij zoeken antwoorden op drie vragen:

  • Heb ik de nodige kwalificaties?

  • Wat biedt dat bedrijf mij?

  • Zal ik gedijen (me goed voelen) in deze structuur? Kan ik me vinden in de waarden van die onderneming? Past de cultuur bij mijn levensopvattingen?

Structureer en rangschik de informatie. Op die manier vinden Talenten onmiddellijk wat zij zoeken.


Je zult meer Talenten aantrekken als je de lengte van de jobaanbiedingen tot 150 woorden beperkt. Als je die grens niet overschrijdt, heb je 18% meer kans om kandidaten aan te trekken dan met een personeelsadvertentie van 450 of 600 woorden.


Tip 2: Vermeld duidelijk wat je te bieden hebt


Talenten willen weten wat je echt te bieden hebt. Het motto: nauwkeurigheid en transparantie. Met een “uitdagende baan” of een “dynamische omgeving” vernemen kandidaten trouwens niet wat hen te wachten staat.


Je hoeft het exacte bedrag van het salaris niet te vermelden, maar wel alle voordelen die bij de baan horen. Een mooie bedrijfswagen, de allernieuwste smartphone, extra vrije dagen, een ziekteverzekering... Allemaal voordelen die Talenten niet onverschillig laten.


Denk ook aan al wat het dagelijkse comfort en het evenwicht tussen werk en privéleven beïnvloedt. Mogelijkheid tot telewerken, individueel kantoor, parking, kinderopvang, mogelijkheid om ter plaatse voedingswaren te kopen, winkelcentra in de buurt...


Het Global Talent Trends verslag dat LinkedIn in 2016 publiceerde stelt dat 43% van de Talenten zijn huidige baan verlaat vanwege een gebrek aan kansen en doorgroeimogelijkheden. Vergeet dus niet de mogelijke opleidingen en loopbaanontwikkeling aan te kaarten.


Talenten vergelijken altijd je aanbod met wat ze nú hebben. Eén detail maakt soms het verschil.


Tip 3: Beperk je vereisten


Sommige jobaanbiedingen schrikken talenten af. Als je een masterdiploma vraagt, naast minstens 5 jaar ervaring, een perfecte drietaligheid, flexibiliteit en stressbestendigheid, zullen kandidaten veel minder geneigd zijn te solliciteren.


Heb je echt een perfect drietalig talent nodig? Je team heeft waarschijnlijk al veel ervaring. Is een talent met 5 jaar ervaring dan werkelijk een vereiste?


Een kandidaat met een bachelordiploma en 10 jaar ervaring is zeker even geschikt voor de openstaande functie. Dat geldt ook voor een pas afgestudeerde die veel stage heeft gelopen en die qua kennis helemaal up-to-date is.


Vraag eerder "sterke managementervaring" dan een "master in management met ten minste 5 jaar ervaring". Anders sluit je meteen sommige kandidaten uit die nochtans voor de baan geknipt zouden zijn.


Leg verder de klemtoom op zachte vaardigheden (motivatie, autonomie, veerkracht, besluitvaardigheid, leiderschapskwaliteiten, enz.). Want tenslotte zijn die in het dagelijks leven veel belangrijker dan een diploma.


De echte toegevoegde waarde van het talent dat u zoekt, ligt in zijn of haar motivatie en levensloop.


Tip 4: Publiceer je vacatures op maandag


Heb je de perfecte vacaturetekst neergepend? Dan maar publiceren! Om meer prima kandidaten aan te trekken, doe je dat best op maandag. In bovengenoemd LinkedIn-onderzoek staat te lezen dat meer dan de helft van het talent zich aan het begin van de week aanmeldt. Naarmate de week vordert, daalt de waarschijnlijkheid dat je vacature een maximaal aantal talenten bereikt.


Publiceer dus nooit een vacature op vrijdag. Zelfs het talent dat actief op zoek is naar een baan, wil ook van zijn weekend genieten.


Heb je hulp nodig? Talentsquare kan je bijstaan in elke fase van het wervingsproces. Voor meer informatie bezoek je onze website.


bottom of page