top of page
  • Hubert Halbrecq

3 goede redenen om in je employer brand te investeren.



Aanwerven? Dat lijkt hoe langer hoe meer op een strijd waarbij talent de inzet zou zijn, met, op de achtergrond, een felle concurrentie tussen werkgevers. Om de beste talenten aan te lokken, moeten bedrijven een strategie toepassen die hun imago bij dat publiek opkrikt. Precies daar komt employer branding om de hoek kijken. Nu even concreet: waarom zou een onderneming in een dergelijk ‘werkgeversmerk’ moeten investeren? Talentsquare zet drie goede redenen op een rijtje.


Wat is employer branding?


Heel eenvoudig: het is de perceptie die werknemers en mogelijke kandidaten hebben van een bedrijf als werkgever. Met andere woorden, zijn reputatie. Het werkgeversmerk zet de waarden, cultuur en missie van het bedrijf in de verf. Het legt de klemtoon op wat het bedrijf onderscheidt van andere werkgevers. Uiteraard met de bedoeling om talent aan te trekken dat zich in deze belofte herkent.


De term "werkgeversmerk" omvat alle elementen die een bedrijf benadrukt om zichzelf aantrekkelijk te maken voor kandidaten, om toekomstige aanwervingen veilig te stellen en om zijn werknemers te behouden.


Reden 1: het beste talent aanlokken


Employer branding is het lokaas in de strategie om talent aan te trekken. Correct toegepast wordt het een echte troef om nieuwe kandidaten aan te trekken en je te onderscheiden van andere bedrijven. Het brengt de bedrijfscultuur en de aangeboden voordelen voor het voetlicht en is daarom een handige manier om het bedrijf bij mogelijke sollicitanten te promoten. 80%[i] van de managers zijn de mening toegedaan dat een sterk werkgeversimago het vermogen om kwaliteitspersoneel aan te werven gevoelig verbetert.


Vandaag speelt employer branding in op de zeer hoge verwachtingen van potentiële kandidaten. Het loon is niet langer het belangrijkste criterium. Vele andere parameters spelen nu een rol. Kandidaten winnen steeds meer informatie in over potentiële werkgevers. Zij letten op de cultuur achter allerlei verklaringen die bedrijven doen op hun website, op hun carrièrepagina, in vacatures, op sociale netwerken, enz. Een op de twee kandidaten zegt dat zij niet zou willen werken voor een bedrijf met een slechte reputatie, ook al hangt daar een hoger salaris[ii] aan vast. Aanwervers en kandidaten zijn het erover eens dat de bedrijfscultuur tot de belangrijkste factoren hoort bij de keuze van een werkgever.


Reden 2: aanwervingskosten terugschroeven


Volgens een onderzoek van LinkedIn werven bedrijven die een sterk werkgeversmerk bezitten, twee keer zo snel aan als andere bedrijven. Bijgevolg dalen hun aanwervingskosten met 43%. In feite is de helft van het aanwervingswerk is al voltooid. De kandidaten zijn er al van overtuigd dat het bedrijf een hele resem voordelen biedt. Het enige wat de werkgever nog moet doen, is sollicitanten te laten inzien dat de aangeboden baan een geweldige kans is.


Reden 3: minder verloop


De dagelijkse beleving van werknemers beïnvloedt sterk de employer brand. De toepassing ervan zal al gauw aanduiden wat er binnen het bedrijf voor verbetering vatbaar is en hoe je dit kunt aanpakken. Het doel is tweeledig.


Enerzijds is een werknemer die tevreden is met zijn of haar arbeidsomstandigheden minder geneigd te vertrekken. In dat geval behoudt het bedrijf zijn beste werkkrachten langer. Een bedrijf dat het belang hiervan inziet en zijn communicatie erop toespitst, zal ongeveer 30% minder personeelsverloop meemaken dan een onderneming die helemaal niet in haar merk investeert.


Anderzijds worden tevreden werknemers eventueel ambassadeurs voor het bedrijf. Volgens een recent onderzoek[iii] is 76% van de werknemers die het gevoel hebben dat de belofte van de werkgever overeenstemt met hun feitelijke beleving van de baan, eerder geneigd die werkgever aan te bevelen.


De implementatie van een employer branding strategie vergt een zekere investering, dat is duidelijk. Toch kan het op de lange termijn alleen maar voordelen opleveren!


Veel succes met je aanwervingen, dankzij Talentsquare!


[i] Enquête uitgevoerd door Randstad in 2021 [ii] Ibid [iii] Ibid

bottom of page